My Bizz

Kisah Penjawat Awam Muda

Mai kita tengok fakta ni… betoi ka dak ni… kalau betoi apa masalahnya…?

Sumber : Kosmo
Boleh tak kalau kita kata inilah reality kerja kerajaan sekarang… sebenarnya kalau tak masuk berita pun orang dah tau depa kerja macam mana… TAPI bukan semua ya… cuma sebilangan kecik saja… yang sebilangan kecik tu lah orang dok nampak…
Kalau kerja dengan swasta mesti tak berani nak buat macam ni… orang Kedah kata keja sampai tak panggung pala…
Lagi satu kalau kita tengok orang kita keja dengan tauke-tauke besaq cina… mana ada berani nak mengulaq… siap boleh mai awai balik lewat lagi… apatah lagi nak amik cuti sakit… lepaih tu cuba kita compare kalau dia buat business sendiri pulak… keja sendiri… silap-silap pukoi 12 tengah hari tak keluaq rumah lagi…
Apa boleh buat… mentaliti orang kita memang dah macam tu sejak dulu lagi… payah nak ubah… kalau ada yang berjaya tu memang dia boleh diubahlah… tapi sayang tak ramai…
Berbalik pada tajuk artikel Kosmo kat ataih tu… besa laaa… apa lagi buat keja PART TIME lah tu… gaji tak cukup… masa lain tak dak… kena amik MC lah… keadaannya payah nak berubah dan tak akan berubah kecuali pihak kerajaan berbuat sesuatu…
Kepada yang suka amik MC dan dok pi buat keja part time tu… pikiaq-pikiaqlah… keja yang macam tu bukannya dapat rezeki yang berkat… tu nak kata haram ka apa macam tu… 
Yang suka dok amik MC selalu tu tapi tak sakit akan memberi masalah kepada orang yang amik MC dan betoi-betoi sakit… sekali betoi-betoi sakit doktor tak bagi MC baru tau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *