Kisah Benar – The Pursuit Of Happyness

Okay... meh nak kongsi sikit pasal video motivasi ni... mungkin ramai yang dah pernah tonton kisah ni... ia masih related sehingga sekarang dengan kita... untuk ejen-ejen baru... yang baru nak berjinak-jinak dalam bidang sale boleh layan video ni...Cerita yang berpandukan dari kisah benar ini sangat menyentap perasaan... bukan senang nak buat sale kan?... kena berdepan dengan macam-macam dugaan... Video dari kisah hidup Chris Gardner ni boleh dijadikan inspirasi dan motivasi untuk kita semua... Berapa ramai dari kita sanggup bermula seperti dia... hilang kasut pun boleh pi office lagi... sapa sanggup? Tak dak rumah... tidoq dalam toilet... bini pun tak mau... dia seorang yang sangat positif... dan sangat optimistik...! Ok gambar kat bawah ni dikatakan Chris Gardner yang sebenar dalam penampilan khas untuk filem yang dilakonkan oleh Will Smith ni... gambar ni ialah babak last sekali masa Will dengan anak dia melintas jalan... Bagi saya... kebanyakan dari kita memang mempunyai impian yang besar... tapi TINDAKAN kita jarang SEIRING untuk mencapai impian yang besar tu... mari kita ambil iktibar dan jadikan ianya sebagai kisah untuk menaikkan motivasi kita... Kita ada rumah... beliau bermula dari tak dak rumah... dari homeless ke multi-millionaire... Bagi yang nak download video ni boleh klik kat SINI ...password kena YM (Yahoo Messenger) kat saya... YM saja ya... nak YM...

Continue reading

Satu Masa : Satu Kisah

Okay saya nak share sikit tentang kisah lama... kebetulan video-video ni terjumpa kat dalam pc saya... nasib ada la... sebenarnya banyak video dah missing... video ni rakam pakai Nokia E71 jer... jahat saya... suka rakam curi... hahaha...   Sebenarnya orang dalam video ni partner saya dalam insurans... hehehe... sapa tak kenai Aziz... inilah salah satu cerita kisah permulaan kami... susah senang tetap sama-sama...   Kisah video ni diambil masa hujung tahun 2006 dan awal 2007... kira kami masa tu memang baru sangat laa...     Ada kisah ayaq mata pun ada... tapi biaq la kami simpan saja... anda tengok cara presentation Aziz tu... macam-macam laa... Kat bawah ni pulak time merapu... tengok video ni betoi-betoi kami naik keta apa... hahaha tu keta Aziz... keta saya pun sama juga...   Hahaha... tau dak keta apa tu... haaa tu la Kancil paling lowered... meter tengah... saya punya meter depan... kira Aziz punya advanced sikit laa...   Kami selalu tukaq-tukaq keta... kalau time nak jumpa prospek Aziz tapi saya nak ikut... so kena bawak keta dia lah... bila nak jumpa prospek saya pulak dan Aziz nak ikut... so kena bawak keta saya pulak lah... nak jimat punya pasai... lagi pun masa tu kami sama-sama susah... sama-sama tak pandai... so kalau jumpa prospek yang ada objection...

Continue reading

Kenapa kita perlukan latihan selalu?

Dalam apa juga business pun... jatuh bangun sudah menjadi lumrah... biasalah... kalau buat business tapi tak lalui semua ni mana nak belajar... anda tak akan belajar apa-apa pun kalau anda tak lalui semua ni... so semua ni menjadi suatu bentuk latihan bagi kita... Dalam business insurans... latihan sangat-sangatlah diperlukan... sebab dalam latihanlah kita akan belajar segalanya... kalaulah kita tak berlatih... tapi terus keluaq nak buat sale... sure lintang pukang... Ada yang best lagi time meeting atau sharing session pun tak mau mai... tak mau joint... lebih-lebih lagi bila dia dah lama sket... dia rasa dia dah otai kot...  Bagi yang terus nak belajar tu baguslah... Sekarang dah tak susah... kita boleh belajar dari pengalaman leader-leader yang lebih senior atau rakan-rakan ejen yang sudah lama dalam bidang ni... Banyak sumber yang kita boleh belajar... Tapi... ...bila dah cekap... buatlah kat mana pun, sure menjadi... orang akan mula respect dengan kita... kita pula akan jadi idola depa! ... Bila kita dah cekap dan dapat skill yang betul... kenalah selalu practice... kalau kita tak buat selalu... kemungkinan kita akan jadi macam asal semula... kat mana nak start pun kita dah tak tau.... So... walau macam mana dah otai sekalipun... training tetap training... kadang-kadang ada skill dari orang baru yang kita tak sangka-sangka...

Continue reading

Steve Jobs 12 Rules Of SUCCESS

Steve Jobs Do what you love to do.   Find your true passion. Do what you love to do a make a difference! The only way to do great work is to love what you do. Be different.   Think different. "Better be a pirate than to join the navy." Do your best. Do your best at every job. No sleep! Success generates more success. So be hungry for it. Hire good people with passion for excellence. Make SWOT analysis.   As soon as you join/start a company, make a list of strengths and weaknesses of yourself and your company on a piece of paper. Don't hesitate in throwing bad apples out of the company. Be entrepreneurial.   Look for the next big thing. Find a set of ideas that need to be quickly and decisively acted upon and jump through that window. Sometimes the first step is the hardest one. Just take it! Have the courage to follow your heart and intuition. Start small, think big.   Don't worry about too many things at once. Take a handful of simple things to begin with, and then progress to more complex ones. Think about not just tomorrow, but the future. "I want to put a ding in the universe,” reveal Steve Jobs his dream. Strive to become a market leader.   Own and control the primary...

Continue reading

Kisah Benar : Saya dan Prudential

Salam semua, Ingin saya berkongsi dengan anda tentang bagaimana saya boleh terlibat dengan insurans... BUSINESS yang SERIUS... Semenjak saya bermula sebagai ejen insurans pada bulan April 2006 sehinggalah sekarang, telah bermacam-macam orang yang saya jumpa. Saya terlibat dengan bidang insurans bukanlah secara tak sengaja. Saya telah merancang sejak sekian lama. Exam PCE saya dah ambil sejak tahun 2000 lagi. Tapi kenapa tahun 2006 baru saya bermula? Begini kisahnya... Sebelum saya joint sebagai agent dengan Prudential, saya bekerja dengan EON Berhad. Kat EON saya bermula sebagai mekanik. Dulu kerja mekanik memang menjadi minat saya. Saya suka kerja repair-repair kereta ni. Bulan Jun 1990 saya mula kursus kat Akademi Saga dalam bidang automotive. Saya adalah First Batch kat situ. Dua tahun kat sana. Memang best betoi. Kebetulan masa tu kereta Proton tengah naik. Bergambar beramai-ramai semasa hari-hari terakhir di Akademi Saga. Bulan Julai 1992 saya start kerja kat EON Alor Star selepas habis kursus. Teruja tak terhingga. Saya kerja kat sana bermula sebagai mekanik biasa. Lepas tu dinaikkan pangkat ke Assistant Foreman sebelum menjadi Foreman sepenuhnya. 14 tahun saya dengan EON, macam-macam pengalaman yang saya dapat. Masalah dengan kereta Proton memang menjadi mainan saya setiap hari. Bermula sebagai mekanik cabuk. Tahukah anda, sebagai seorang mekanik atau foreman, anda perlu belajar sepanjang...

Continue reading

Kebakaran depan mata

Hari ni 14 Ogos 2011... tertengok satu kebakaran betoi-betoi depan mata... anda tengoklah video tu... masa ni baru saja berlaku. Kebakaran ni berlaku kat SMK Tunku Anum Tunku Abdul Rahman... Jitra... atau bagi orang-orang Jitra lebih tepatnya kawasan Tok Jalai... Masa otw nak balik Jitra ada bomba potong... kebetulan dekat saja... saya pun u-turn nak tengok sama. Bangunan yang terbakar tu asrama sebab nampak macam ada katil. Berwaspadalah dengan api... ......

Continue reading

Motivate – 16 Rules for Success

Bob Parson ni ialah founder goDaddy.com ...bekas askar yang kena posting ke Vietnam... anda boleh baca kisahnya kat blog dia... antara quote terbaik dan paling saya suka... "we're not here for along time, we're here for a GOOD TIME!" Anda klik kat gambar tu boleh tengok dalam size yang lebih besar. Bob Parson's Quote : 1. Get and stay out of your comfort zone. I believe that not much happens of any significance when we're in our comfort zone.  I hear people say, "But I'm concerned about security."  My response to that is simple: "Security is for cadavers." 2. Never give up. Almost nothing works the first time it's attempted.  Just because what you're doing does not seem to be working, doesn't mean it won't work.  It just means that it might not work the way you're doing it.  If it was easy, everyone would be doing it, and you wouldn't have an opportunity. 3. When you're ready to quit, you're closer than you think. There's an old Chinese saying that I just love, and I believe it is so true.  It goes like this: "The temptation to quit will be greatest just before you are about to succeed." 4. With regard to whatever worries you, not only accept the worst thing...

Continue reading