Kisah Durian

Kisah Durian Bolehkah anda bezakan antara buah durian yang selonggok RM20 dan yang selonggok RM200? Kalau dari luar kita tengok saya rasa kebanyakan orang tak akan tahu macam mana condition isinya kat dalam. Tapi bila sudah beli... dah bawak balik... buka nak makan... masa tulah kita akan tau mana yang elok mana yang tak elok... kadang-kadang ada ulat... boleh makan sikit saja... Tauke yang jual durian tu masih untung... tak kira la anda beli yang RM20 ke atau yang RM200 ke... dia TETAP akan untung... bezanya banyak dengan sikit saja... yang rugi siapa? Apabila anda beli barang yang anda anggap sama tetapi harga lain-lain... janganlah anda mengharapkan kualiti yang sama... pasti akan ada perbezaan... apa yang anda beli itulah yang anda akan dapat! Saya rasa kisah DURIAN ini pasti ramai yang telah melaluinya... Kenapa saya kaitkan kisah durian kat weblog insurans saya ni... YAAAA... bagi saya masih ramai yang tak faham perbezaan ambil insurans yang bayar RM20 SETAHUN dengan yang bayar RM200 SEBULAN... masa nak ambil nak yang paling murah... bila sampai masa nak claim... nak SEMUA boleh claim... inilah REALITY orang kita... Masa nak ambil tak apa... murahhh... saya tau... saya faham bukan semua yang boleh claim... tapi bila sampai masa SAKIT... ada yang tak boleh claim... saya boleh JAMIN... orang...

Continue reading

Konsep Takaful

Takaful merupakan salah satu konsep insuran yang berdasarkan muamalat dalam Islam, yang berlandaskan hukum syariah. Konsep ini sebenarnya telah pun diamalkan sejak lebih 1,400 tahun.Pada asasnya, sistem Takaful berteraskan konsep kerjasama, tanggungjawab, jaminan, perlindungan dan saling membantu di kalangan para pesertanya.Dalam erti kata lain, ia merupakan penyediaan sumbangan yang dikongsi bersama bagi membantu mereka yang memerlukannya. Pengertian Takaful Takaful adalah satu perkataan yang berasal dari perkataan Arab 'Al-Kafala (jamin) iaitu bermaksud 'Saling jamin menjamin' Dari segi tafsiran Syara' ia adalah pakatan satu kumpulan untuk saling jamin menjamin dan bantu membantu antara satu sama lain ketika para peserta kumpulan tersebut ditimpa sesuatu musibah. Ciri-ciri Takaful Sistem Islam Sumbangan At-Tabarru'at Pelaburan halal Majlis Pengawasan Syariah Tiada unsur riba Tiada unsur maisir (Judi) Tiada unsur gharar (Tidak jelas) Al-mudharabah (Perkonsian untung) Sistem Islam Berbalik kepada konsep takaful iaitu 'Golongan ramai yang bernasib baik membantu golongan yang tidak bernasib baik" merupakan satu konsep yang diiktiraf oleh Islam Al-Quran dalam surah Al-Maidah ayat 2 bermaksud "Dan hendaklah kamu tolong menolong diatas perkara kebaikan dan taqwa dan janganlah kamu tolong menolong diatas perkara dosa dan permusuhan" merupakan bukti utama betapa sikap bantu membantu merupakan salah satu akhlak mahmudah (terpuji) Sumbangan At-Tabarru'at Tabarru'at merupakan perkataan Arab yang bermaksud menderma secara iklas. Dalam konteks operasi Takaful setiap peserta yang...

Continue reading

Takaful Cerdik

Download Brochure Sediakan Pendidikan Sewajarnya Untuk Anak Anda Pendidikan yang kukuh adalah hadiah paling berharga yang boleh anda berikan kepada anak anda. Namun kos pendidikan di universiti yang semakin meningkat dan perjalanan hidup yang tidak dapat dijangka menyababkan kita harus menyediakan peruntukkan untuk memastikan pendidikan anak-anak kita tidak terjejas. Apabila anda memilih Takafulink Cerdik, anda pasti yakin bahawa anda telah pun memberikan hadiah yang amat bermakna di dalam hidup anak anda.Tiada pelan lain yang selengkap atau semudah Takafulink Cerdik. Itulah yang menjadikan pelan ini suatu pelan yang tepat untuk anda dan anak anda. Bagaimana Pelan Takafulink Cerdik Berfungsi Untuk Saya? Lindungi Masa Depan Pendidikan dan Kesejahteraan Hidup Anak AndaPelan Takafulink Cerdik adalah pelan sumbangan tetap berkaitan pelaburan yang akan matang apabila anak anda mencapai usia 25 tahun. Pelan ini bukan sekadar memberi perlindungan untuk pendidikan dan kesejahteraan hidup anak anda, tetapi ia juga amat fleksibel untuk memenuhi keperluan anda dan anak anda yang sentiasa berubah mengikut masa. Kini anda boleh memberi dua hadiah paling berharga untuk anak anda - pendidikan dan perlindungan – dalam kombinasi inovatif satu pelan yang unik. Manfaat Asas Kematian : Jumlah dilindungi dan baki nilai di dalam Akaun Unit Pesrta (PUA)*, Akaun Khas Individu (ISA)** akan dibayar jika berlaku kematian. *PUA adalah akaun di mana unit-unit diperuntukkan, bergantung...

Continue reading

Takaful Puteri

Download Brochure Penghargaan anda sebagai seorang anak, isteri atau ibu sangatlah dihargai. Anda disanjungi dan dihormati sebagai seorang insan yang menyatukan dan membawa keharmonian hidup kepada ahli-ahli keluarga anda. Sebagai seorang wanita, anda dilahirkan dengan kecenderungan semula jadi untuk memelihara dan berusaha dengan gigih di dalam segala apa yang anda hadapi.Kaum wanita telah menempuh pelbagai cabaran sepanjang zaman. Di dalam perubahan itu, tanggapan terhadap wanita telah berubah daripada insan yang lemah kepada kaum moden yang gigih dan berdikari. Walau bagaimanapun, di dalam perjalanan kehidupan harian anda mungkin menghadapi beberapa risiko kepada kesihatan anda. Struktur badan membuatkan anda lebih cenderung pada beberapa penyakit spesifik yang dihadapi oleh kaum wanita. Di PruBSN, kami menghargai dan memahami keperluan anda sepenuhnya. Dengan itu, kami telah menyediakan satu pelan perlindungan yang akan memberi anda ketenangan dan kebebasan untuk menghayati kehidupan anda dengan sepenuhnya di samping menyediakan anda untuk menghadapi apa-apa cabaran hidup yang mungkin timbul. Manfaat Takaful Puteri merupakan manfaat rider (perlu disertakan dengan pelan Takafulink)Pelan-Pelan Takaful Puteri menawarkan pelbagai manfaat tambahan kepada wanita yang biasanya tidak terdapat di dalam pelan Takafulink. Terdapat 2 pilihan pelan iaitu :- Takaful Puteri atau Takaful Puteri Plus Kedua-dua pelan menawarkan tiga tahap jumlah yang diinsurankan iaitu RM50,000     |     RM100,000     |     RM150,000   1. Pelan Takaful Puteri menawarkan : Manfaat Penjagaan Wanita yang melindungi...

Continue reading

Senarai Hospital

Kedah Metro Specialist Hospital No 1, Lorong Metro, 08000 Sungai Petani, Kedah Tel : 04-4238888 FAx : 04-4258888 Putra Medical Centre 888, Jalan Sekerat, Off Jalan Putra, 05100 Alor Star, Kedah Tel : 04-7342888 Fax : 04-7348882 Kedah Medical Center Pumpong, 05250 Alor Setar, Kedah Tel : 04-7308878 Fax : 04-7332869 Hospital Pantai Utara (Formerly known as Strand Hospital) 1, Persiaran Cempaka, Bandar Aman Jaya, 08000 Sg. Petani, KedahTel : 04-4428888 Fax : 04-4428889 Penang Bagan Specialist Centre Jalan Bagan 1, 13400 Butterworth Tel : 04-3322800 Fax : 04-3312806 Pantai Mutiara Hospital 82, Jalan Tengah, Bayan Baru, 11900 Bayan Lepas, Penang. Tel : 04-643 3888 Gleneagles Medical Centre 1, Jalan Pangkor, 10050 Pulau Pinang Tel : 04-2276111 Fax : 04-2262994 Penang Adventist Hospital 465, Jalan Burmah, 10350 Pulau Pinang Tel : 04-2227200 Fax 04-2278512 Lam Wah Ee Hospital 141, Jalan Tan Sri The Ewe Lim, 16000 Pulau Pinang Tel : 04-6571888 Fax : 04-6570940 Tanjung Medical Centre 473, Jalan Burmah, 10350 Pulau Pinang Tel : 04-2262323 Fax: 04-2299008 Hope Children Hospital (Sg Ara ) 66 & 68, Jalan Dato Ismail Hashim, Sg Ara, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang Tel : 04-644 7557 / 04-644 1557 Fax : 04-646 1559 Hope Children Hospital (FARLIM) 26,26A,28 & 28A, Lintang Paya Terubong 3, 11060 Pulau Pinang Tel : 04-829 7926/ 04-826 6557 Fax : 04-829 7982 Loh Guan Lye Specialist Centre 19, Logan Road, 10400 Pulau Pinang Tel : 04-2388888 Fax : 04-2388983 Island Hospital 308 Macalister Road, 10450 Penang, Malaysia Tel : 04-228 8222 Fax : 04- 226 7989 Perak Pantai Putri Ipoh 126, Jalan...

Continue reading

Insurans dan Takaful adalah Perniagaan

Insurans Adalah Perniagaan! Secara ringkas dan logiknya, apabila seseorang itu nak memulakan sesuatu perniagaan, beliau mestilah memastikan apakah tujuan perniagaan tersebut. Sesuatu perniagaan tersebut mestilah memenuhi beberapa keperluan utama orang ramai. Untuk ringkasan BOP atau Business Opportunity Presentation saya letakkan 6 perkara utama atau sebagai asas untuk pertimbangan anda memulakan perniagaan dalam bidang insurans. Perkara-perkara tersebut adalah :- 1. Pasaran Setiap perniagaan mestilah memerlukan pasaran. Di mana pasaran kita? Pasaran kita adalah terbuka kepada semua. Dari bayi berumur 15 hari hinggalah orang dewasa 59 tahun adalah pasaran kita! Perniagaan apakah yang mempunyai pasaran seluas ini. Pasaran kita sentiasa luas. Anda boleh buat research sendiri. Berapakah populasi penduduk Malaysia. Berapakah kadar kelahiran setiap hari. Setiap bulan ada saja polisi yang laps. Pemegang polisi yang laps adalah pasaran kita juga. Berapa ramaikah penduduk Malaysia yang mempunyai polisi insurans atau takaful. 2. Produk Produk yang paling komprehensif. Buatlah perbandingan di mana saja dan dari mana-mana produk yang terdapat di pasaran. Produk dari Prudential adalah yang paling menyeluruh skop perlindungannya. Prudential telah sekian lama mempunyai nama yang cemerlang di dalam Perlindungan Insurans. Tanyalah di mana-mana kaunter hospital bahagian tuntutan insurans, medical card manakah yang paling memudahkan urusan. 3. Kebolehan Siapakah yang boleh menjual insurans atau mempromosi takaful? Adakah anda boleh? Memasarkan produk insurans atau...

Continue reading

Tempoh Medical Card

Bila Medical Card anda boleh mula guna?Semua Medical Card yang ada di pasaran mempunyai tempoh menunggu masing-masing. Ada yang kena tunggu 6 bulan baru boleh pakai Medical Card tersebut. Ada pulak yang kena tunggu sampai 12 bulan baru valid. Baiklah kat sini saya tunjukkan tempoh menunggu untuk penggunaan Medical Card dari PruBSN. Klik kat gambar di bawah sini untuk saiz yang lebih besar.  

Continue reading

Takafulink Pelan

 Download Brochure Dapatkan Fleksibiliti Untuk Menguruskan Keperluan Anda Yang Sentiasa BerubahKeperluan hidup kita sentiasa berubah mengikut peredaran masa. Justeru, apabila keperluan hidup berubah, keutamaan kita juga turut berubah. Masalahnya, kita juga perlu mengubah perancangan kewangan kita untuk diselaraskan dengan keutamaan hidup kita yang berubah. Pelan Takafulink PruBSN adalah pelan Takaful keluarga berkaitan dengan pelaburan atau investment-link yang berlandaskan prinsip-prinsip Syariah. Ia dirangka dengan matlamat untuk menangani keadaan-keadaan tidak menentu dalam hidup anda dengan memberi fleksibiliti kepada anda untuk mengawal hidup anda sepenuhnya. Dengan mematuhi nilai-nilai pegangan anda, ia juga membolehkan anda mengawal gaya hidup anda. Bagaimana Pelan Takafulink Bertindak untuk saya? Untuk Perlindungan Anda Kami akan membantu anda merancang tahap perlindungan yang sesuai untuk anda dengan menjelaskan semua elemen Pelan Takafulink kepada anda. Manfaat Asas Kematian : Jumlah yang dilindungi dan nilai baki dalam Unit Akaun Peserta(PUA)* dan Akaun Khas Individu(ISA)** akan dibayar sekiranya anda meninggal dunia. *PUA adalah akaun unit-unit yang diperuntukkan, bergantung kapada jumlah sumbangan berkaitan yang dibayar. **ISA adalah akaun sumbangan manfaat tambahan yang dibayar. Hilang Upaya Penuh dan Kekal (HUPK) : Jumlah yang dilindungi akan dibayar sekiranya anda mengalami HUPK sebelum mencapai usia 60 tahun, manakala unit-unit dalam PUA dan nilai ISA akan kekal dalam akaun anda. Manfaat Pilihan & amp; TambahanAccidental Death and Disablement, Accidental Medical Reimbursement : Memberi...

Continue reading