Claim Insurans dan Takaful

Sahabat semua, kes ni sama dengan kes Viral PruBSN hari tu... sama sahaja kes under investigate. Kalau ada claim yang masih under investigate belum selesai, untuk next claim memang akan pending.   Jadi kalau ada polisi yang baru setahun dua, masuk wad, dan detect penyakit yang serius, tambah pula kalau report doctor menyatakan penyakit tu dah ada sejak sekian lama, memang kena investigate.    Ini adalah procedure biasa bagi semua insurance/takaful company.   Sebelum ni banyak dengar hanya kes dari Prudential saja. Kenapa? Sebab claim paling banyak kat hospital tu dari Prudential. Jadi peratus nak jumpa isu tu lebih banyak la.   Sekarang dah mula kena kat company lain. Client yang dok surrender polisi sebab dengaq kata company lama susah nak claim, lepas tu pi apply dengan company lain tu hadaplah. Tambah-tambah yang dah ada sejarah atau rekod di hospital.   Kalau baca komen-komen kat posting tu, banyak yang salahkan company insurans/takaful. Baca pula posting-posting orang yang share artikel tu. Pun macam-macam juga.   Pengalaman saya pun ada juga kes under investigate. Setahun kena tunggu. Lepas setahun kena hantar new medical report. Last-last kes decline. Suspected jantung. Polisi stop. PruBSN refund semua caruman. Kena explain elok-elok kat client.   Cuba baca kat artikel tu berapa Petronas cover. Petronas boleh tambah coverage, tapi lepas tu potong gaji....

Continue reading

Doa – Pagar Rumah

DOA dan AMALAN mengelakkan rumah yang ditinggalkan dari dimasuki atau dicerobohi oleh si PENCURI/PEROMPAK atau yang sama waktu dengan JIN/SYAITAN/IBLIS. Ketika rumah anda telah dikunci dengan rapi, maka letakkan TAPAK TANGAN KANAN anda ke pintu atau dinding rumah dan bacalah ayat-ayat DOA seperti berikut: Mengucap DUA KALIMAH SYAHADAH (1x) Berselawat ke atas Nabi S.A.W. (3x) Baca Ayatul Qursi (1x) Baca ayat ke 9 Surah Yasin (1x).“Wa ja’alna mim baini aidihim saddaw wamin kholfihim saddan fa aghsyaina hum fa hum laa yubsiruun”. Lafazkan “BISMILLAHITAWAKKALTUA’LALLAH”, “LA HAULAWALA KHUWATA I’LLA BILLAH ‘ILL ‘ALIYIL ‘AZIIIM” Kepada Allah kita berserah. Semoga kita mendapat perlindungan Allah hendakNya.

Continue reading